Nyt tiltag får flere psykisk sårbare i job

To virksomheder vil hjælpe flere psykisk sårbare i job eller uddannelse og samtidig spare samfundet for milliarder. Af Simon Reenberg. sre@m …


To virksomheder vil hjælpe flere psykisk sårbare i job eller uddannelse og samtidig spare samfundet for milliarder.

Af Simon Reenberg.

sre@minby.dk.

Pr-foto.

 

Mere end 50 procent af de psykisk sårbare skal i arbejde eller uddannelse. Det er ambitionen i et nyt samarbejde mellem Hans Knudsens Instituttet og Human Recovery. Sammen har de to stiftet virksomheden IPS Center Danmark.

IPS står for ‘Individuelt planlagt job med støtte’, og det individuelle forløb er netop kernen i den nye formel, der skal få mange flere psykisk sårbare i job eller uddannelse.

»IPS lyder måske banalt, men faktum er, at danske forskningsforsøg har vist, at mindst 50 procent af de mennesker med psykiske udfordringer, som fik støtte ud fra IPS-tilgangen, kom i job eller uddannelse,« siger Lars Olaf Nielsen, stifter og indehaver af Human Recovery i en pressemeddelelse.

I landsforeningen for psykisk sundhed, SIND, er landsformand Knud Kristensen positiv.

Han forklarer, at man før brugte lang tid på, at arbejde med de psykisk sårbare, før man sendte dem ud i job, men med IPS-tilgangen kommer folk direkte ud i jobbet og får støtten der.

»Den gamle tilgang har fungeret godt for nogen. Men hovedfordelen ved den nye er, at man kommer hurtigere i gang. Det her er en måde at imødekomme folks fornemmelse af at være en del af det virkelige liv, mens de får det bedre,« siger han og understreger, at IPS ikke er nogen mirakelkur, men at den vil kunne hjælpe flere.

 

IPS kan spare milliarder

Skal man tro både SIND og de to aktører bag den nye virksomhed, IPS Center Danmark, så vil det ikke kun være en hjælp for de psykisk sårbare. Samfundet vil også spare milliarder.

»Hvis vi kan få halvdelen af de cirka 70 procent af psykisk syge i beskæftigelse, kan vi opnå milliardbesparelser og samtidig hjælpe dem til et bedre liv,« forklarer Hans-Christian Jacobsen fra HKI.

IPS er altså ikke en billigere løsning, men samfundet vil spare penge, fordi flere bliver flyttet fra offentlig forsørgelse i job.

Kommentarer

1