Stiller skarpt på sand og falsk kærlighed

Den står på vanvid og ondskab, når Teater V opfører Shakespeares tragiske eventyr om sagnkongen ‘King Lear’. Af Flemming Saugmann. red@lokal …


Den står på vanvid og ondskab, når Teater V opfører Shakespeares tragiske eventyr om sagnkongen ‘King Lear’.

Af Flemming Saugmann.

red@lokalavisen-va.dk.

 

De igangværende overenskomstforhandlinger er vand ved siden af gæstespillet i Teater V i Prøvehallen i Valby fra 11. – 14 april, hvor Teatret Møllen opfører ’King Lear’.

Det tragiske eventyr om sand og falsk kærlighed, vanvid og ondskab, er historien om sagnkongen Lear, der, forblændet af sin egen selvoptagethed, hovmod og naragtighed, frastøder sin ene datter, forærer sit rige til de to andre grådige, magtsyge døtre, og bliver drevet til vanvid.

Tragedien begynder da den gamle konge skal fordele sit rige mellem sine tre døtre. Hvordan skal han afgøre, hvem der skal have hvad? Kongen beslutter sig for, at døtrene skal fortælle ham hvem af dem, der elsker og agter ham højest. Men hvordan skal han måle og veje deres kærlighed? I ord eller i handling? Alle døtrene erklærer deres kærlighed til kongen, men kun én af dem taler sandt.

Først da det er alt for sent, og kongen er ruineret, ydmyget og drevet til vanvid, indser han sin fejlfordeling og det går op for ham hvem, der virkelig elskede ham.

Shakespeares dybdeborende portræt af King Lear er en tragedie om magt og begær, om sandhed over for løgn, om kærlighedens væsen – grådighed, vanvid, forfængelighed og foragt, om ordets magt og handlingens konsekvenser.

Den handler om at være blind over for sandheden i livet og den ægte kærlighed, og ikke mindst om en konges rejse fra magt til afmagt – en rejse der er fyldt med intriger, forræderi, sydende ondskab og hjerteknusende kærlighed.

Kommentarer

1