Kultur på recept skal løfte vores sundhed

Den nye kultur- og fritidsborgmester vil sætte fokus på løsninger, der kan skabe et mere afbalanceret liv. Af Flemming Saugmann. red@lokalav …


Den nye kultur- og fritidsborgmester vil sætte fokus på løsninger, der kan skabe et mere afbalanceret liv.

Af Flemming Saugmann.

red@lokalavisen-va.dk.

 

Den megen kritik af Alternativ for at vælge kulturborgmesterposten frem for at vise sit rette sindelag på det sociale og sundhedsmæssige område er partiets borgmester Niko Grünfeld nu ude at demontere.

Hvad der har fået ham på banen er nye tal fra Sundhedstyrelsen, som viser, at 623.000 har ondt i trivslen.

Og det er alt for mange, mener kultur- og fritidsborgmesteren, der for at komme den dårlige mentale sundhed til livs ønsker at bringe kulturen bedre i spil, så borgerne kan få et langt bedre liv..

»Jeg synes at københavnerne fortjener et liv uden stress. Hvor vi i industrisamfundet blev fysisk nedslidte, er det i dag ofte den mentale sundhed, der vakler mest. For mange mennesker er det svært at få balancen mellem arbejdsliv og fritidsliv til at fungere. Og det er på alle måder spild af gode liv, mener Niko Grünfeld.

Han ønsker derfor at sætte fokus på de løsninger, man som samfund kan skabe i retning af et mere afbalanceret liv. Og det gælder både når man arbejder med forebyggelse og behandling af mentale lidelser.

»Når kulturtilbud, der er målrettede og styrede, tilbydes til borgere, kan det gøre en forskel. Som når fællessang skaber et større fællesskab. Når idrætsaktiviteter sætter andet end hjernecellerne på arbejde. Og når højtlæsning i læseklubber er med til at give en fordybelse og ro, der ellers kan være svær at opnå,« siger kultur- og fritidsborgmesteren og fortsætter:

»Kultur er på flere måder løsningen på mange af de udfordringer, vi mennesker oplever i et travlt og til tider krævende samfund. Vi ved, at kultur har en positiv indvirkning på lidelser som stress, angst, depression og demens. Den viden bør vi naturligvis bruge positivt.«

Niko Grünfeld henviser til fire kommuner, hvor man har kørt forsøg med »Kultur på recept«. Her var omkring 200 henviste personer fra blandt andet jobcentre kommet gennem hver af disse forløb i hver kommune.

Erfaringen viser her, at kultur har en stærk positiv indvirkning på de mennesker, der benytter tilbuddene.

 

 

Kommentarer

1