Et hus til fordybelse

Bakkehusmuseet får en skrivestue. Torsdag 1. marts åbner forfatterkontoret, hvor der er ro og fred til fordybelse. Af Nanna Boye nanna@lokal …


Bakkehusmuseet får en skrivestue. Torsdag 1. marts åbner forfatterkontoret, hvor der er ro og fred til fordybelse.

Af Nanna Boye

nanna@lokalavisen-frb.dk.

 

Alle skønlitterære forfattere kan søge, men der er kun plads til en ad gangen.

1. marts åbner Bakkehusets skrivestue. Det er den tidligere legatbolig, der er omdannet til udstillingslokaler samt plads til, at en forfatter kan fordybe sig i bogprojekter i de historiske omgivelser.

»Alle skønlitterære forfattere kan søge. De behøver ikke bo på Frederiksberg, kravene er af mere faglig karakter.

De forfattere, der kan bruge skrivestuen, skal være professionelle og have en eller anden form for fagligt stempel.

De skal enten have udgivet bøger før eller f.eks. have gået på Forfatterskolen, men der er ikke krav til indhold eller genre,« fastslår Gertrud With, museumsinspektør på Bakkehusmuseet.

Den forfatter, der udvælges til at bruge skrivestuen, får gratis adgang til lokalet i et halvt år.

»Det er ikke et krav, men jeg håber selvfølgelig også, at forfatterne har lyst til at blive en del af museet og de aktiviteter, vi har i huset.

Jeg har altid været meget glad for den nære kontakt til forfatterne, og efter at legatboligen blev nedlagt sidste år, har museet haft et ønske om at bibeholde kontakten til det skønlitterære miljø.

Forfattere har altid været en del af husets dna. Sådan skal det være, og det håber jeg også, at skrivestuen kan være med til,« siger Gertrud.

 

Et hus med litteratur

I årene fra 1802 til 1830, hvor Knud Lyne og Kamma Rahbek boede i Bakkehuset, kom der mange forfattere på besøg.

Blandt dem var forfatteren og litteraturkritikeren Johan Ludvig Heiberg, skuespillerinden Johanne Luise Heiberg samt digteren N.F.S. Grundtvig.

Da Bakkehusmuseet åbnede i 1925, var det naturligt, at det var litteratur, der blev omdrejningspunktet for museet, og sådan er det stadig.

Samme år blev der også plads til en 130 kvadratmeter stor legatbolig for forfattere.

Da forfatteren Pia Juul flyttede sidste år, var en epoke slut, men nu genopstår legatboligen som skrivestue.

På de øvrige kvadratmeter, er der blevet plads til særudstillinger.

I øjeblikket vises ‘Alle vores ting’, hvor museet har inviteret en række forfattere og billedkunstnere til at udstille. Fælles for dem er, at de alle arbejder med ord i en eller anden form.

Man kan bl.a. opleve værker af Ursula Andkjær Olsen, Jytte Rex, Merete Pryds Helle, Morten Søndergaard og Tomas Lagermand Lundme, der også har kurateret udstillingen.

 

Fremgang og succes

Der er sket meget på museet det seneste år. Ud over lokalerne til særudstillingerne er orangeriet og Kamma Rahbeks gamle have åbnet.

Disse nye tiltag har været med til at give museet et løft og en publikumsfremgang. Museumsinspektøren oplyser, at før disse tiltag var der mellem 6.000 og 8.000 besøgende om året. Sidste år var der 13.000 besøgende.

»Det er en stor succes, og det er sjovt at være med til sådan en udvikling,« siger Gertrud til Lokalavisen.

 

Skrivestuen
Bakkehusets skrivestue åbner 1. marts, og kan søges af skønlitterære forfattere. Skrivestuen stilles gratis til rådighed i op til et halvt år ad gangen. Ansøgningen sendes til museumsinspektør Gertrud With gwi@frederiksbergmuseerne.dk inden 15. januar.

Kommentarer

1