Lysfestival skal hylde vintermørket

I hele februar måned vil lysinstallationer pryde havnen, gaderne og byens historiske bygninger og seværdigheder. Af Flemming Saugmann. red@l …


I hele februar måned vil lysinstallationer pryde havnen, gaderne og byens historiske bygninger og seværdigheder.

Af Flemming Saugmann.

red@lokalavisen-va.dk.

 

I hele februar måned vil København ligge blidt badet i et poetisk, forunderligt, overraskende og meditativt lys.

Løftet kommer fra Copenhagen Light Festival, der i den kolde, mørke vintermåned inviterer alle til at opleve byen på en ny måde.

Så tag den tykke frakke og huen på, og gå på lysvandring i Københavns indre by og sejl en tur med den oplyste kanalrundfart, hvor lysinstallationer vil pryde havnen, gaderne, Københavns smukke bygninger og historiske seværdigheder.

»København skal iscenesættes med lys og give københavnere og besøgende lyst til at opleve byen og indtage byrummet i den mørke og kolde tid. Det er ambitionen med den nye lysfestival ‘Copenhagen Light Festival’, som løber af stablen fra 2. februar,« fortæller den begejstrede projektleder Catja Thystrup og fortsætter:

»Festivalens ide er at lysets magi opstår på baggrund af mørket. Og lysfestivaler kan være ret farverige og lyse, men vi benytter lejligheden til at gøre det på dansk. Vi kan ikke lide at overdrive, men elsker det sensitive og poetiske lys«.

Festivalen vil indeholde ca. 30-40 værker fordelt rundt om i indre by og langs med havnen. Det vil være muligt at opleve værkerne på egen hånd – f.eks. på vej fra hjem fra arbejde – eller på guidede vandreture og bådture. Oplevelserne kan man fra slutningen af januar finde på festivalens hjemmeside copenhagenlightfestival.org.

Og så er København faktisk den perfekte scene til at opleve lyskunst, fortæller direktør Anne Bay.

»For hvad mange ikke ved er, at København faktisk er mørkere end de fleste storbyer. De stolte, danske lystraditioner indebærer en sparsom, men også mere nænsom bybelysning. Sammen med den indre bys smukke gamle bygninger skaber dette mørke de perfekte rammer for eksperimenter, kunst og oplevelser med lys.«

Festivalen udnytter danske lyskunstkompetencer, der indebærer en særlig følsomhed for samspillet mellem lys og mørke, det underspillede og det vilde og samspillet mellem lys, mennesker og rum/arkitektur, og skal rumme alt fra det let fordøjelige over det eksperimenterende.

Kommentarer

1