Det er de vildeste uger i mit liv

Flyers på broen, brunsviger med partifæller, ny cykelhjelm og wokmad i papbøtte. Vi fulgte Mia Nyegaard på den sidste afgørende dag i valgka …


Flyers på broen, brunsviger med partifæller, ny cykelhjelm og wokmad i papbøtte. Vi fulgte Mia Nyegaard på den sidste afgørende dag i valgkampen.

Af Anja Berth.

abe@minby.dk.

Foto: Michael Paldanmip@minby.dk.

 

Nullermændene har en fest hjemme i lejligheden i Herluf Trolles Gade. I tre uger har Mia Nyegaard stort set kun været hjemme for at sove ganske få timer om natten.

»Det er simpelthen for rodet lige nu – det har jeg ikke lyst til at vise frem. Jeg har ikke engang tid til at vaske tøj – forleden havde jeg ikke flere strømper, så jeg måtte købe nogle i H&M,« siger Mia Nyegaard.

For under en måned siden var hun et næsten ubeskrevet blad i det politiske landskab – og fra den ene dag til den anden blev hun først spidskandidat og to dage efter valgt som borgmester. Det skete efter Anna Mee Allerslevs exit efter massiv kritik om magtmisbrug.

 

Vi møder Mia Nyegaard på valgdagen allerede klokken 07.44 på Dronning Louises Bro, hvor hun sammen med frivillige og partifæller deler flyers ud til morgenfriske københavnere med frostrim på næsen.

På sin sorte Raleigh cykler hun til Kompagnistræde 22, hvor der i de radikales hovedkvarter er morgenmad med frivillige og kandidater.

For bordenden sidder Mia Nyegaard sammen med partiformand Morten Østergaard, der giver en sidste peptalk til medlemmerne.

På bordet kæmper hjemmelavede boller, røræg, bacon og fynsk brunsviger om opmærksomheden fra de kampklare, men også trætte medlemmer.

Klokken 11.00: Vi cykler ned til Nyboder Skole, hvor Mia Nyegaard skal stemme. Et massivt politi- og presseopbud byder velkommen, men det er på grund af statsminister Lars Løkke Rasmussen, der skal stemme samme sted.

»Det er faktisk ret fedt at sætte kryds ved sig selv. Og selvom jeg ikke står øverst (på grund af valgloven står Anna Mee Allerslev stadig øverst, red.), så står jeg øverst i anden spalte, og det tror jeg faktisk betyder noget.«

 

Op på Raleighen igen– uden cykelhjelm.

»Jeg bør altså have en cykelhjelm – kan vi ikke lige købe en på vejen?«

Vi cykler ulovligt i Købmagergade, hvor en vælger siger ’Hej Mia’.

»Hov, jeg skal jo lige vænne mig til at nogen kender mig og så kan jeg jo ikke cykle ulovligt,« griner hun.

I Politikens Plusbutik i Vestergade køber hun airbag-cykelhjelmen Hövding, som er perfekt til hende, fordi en almindelig cykelhjelm giver hende hovedpine.

I boghallen løber hun ind i forfatteren Kaspar Colling, som hun kender fra Jazzhouse og fælles venner. Hun køber hans seneste bog, og han signerer den.

Tilbage på borgmesterkontoret bliver der tid til at læse mails og tale med pressekonsulenten og den personlige assistent. Og oplade den nye cykelhjelm.

Hun har fået en gave fra en vælger – en skralde, som hun skal registrere, fordi det er en borgmestergave.

»Det er svært at sige, hvordan jeg har det lige nu. Alt kan ske, og vi må bare vente med stemmerne. Men de uger er ubetinget de vildeste i mit liv. Jeg har ikke sovet særligt meget og har tabt tre kilo, fordi jeg har glemt at spise og har spurtet rundt. Det føles lidt surrealistisk,« siger hun.

I lejligheden bliver der tid til en lur og et langt bad. Og et par smser til kæresten Thomas, som hun ikke har set meget til de seneste tre uger.

 

Klokken 17 er hun tilbage på borgmesterkontoret.

Hun har fået lidt mere make-up på og har skiftet til rød kjole.

Foran skærmen spiser hun stegte grøntsager og ris, som hun hentede på vejen i wokbutikken på Højbro Plads.

Klokken 18 har hun tygget af munden og får besøg af den radikale gruppe. Der er lukket for pressen.

Gruppemødet trækker ud og hun når først valgfesten i den grundtvigianske højborg Vartov, hvor de pink balloner strutter af forventning hos de radikale medlemmer.

I en kort tale takker hun frivillige og medlemmerne og siger, at hun er glad for, at de står sammen som en gruppe for at kæmpe for posterne.

 

Klokken 21.35 ankommer hun til rådhuset, hvor det er tid til et par korte interview med TV2News og P4 København.

»Nu kan jeg godt mærke sommerfuglene i maven – nu er jeg faktisk spændt på hvordan det gå.«

Kort efter mødes hun med overborgmester Frank Jensen, Enhedslistens Ninna Hedeager Olsen og Sisse Marie Welling fra SF. Klokken 22.50 går de foran en frysende og ventende presse ind ad døren og præsenterer sig som aftenens valgforbund overfor blå fløj.

Mia Nyegaard har taget briller på – øjnene er blevet trætte. På vej op ad trappen vender hun sig om og smiler.

 

Kommentarer

1