Et lys for livet og dem der er borte

Susanna Boudigaards møde med Østre Kapel skabte idéen om, at rummet er et perfekt sted at fejre allehelgen og tænde et lys for livet og de m …


Susanna Boudigaards møde med Østre Kapel skabte idéen om, at rummet er et perfekt sted at fejre allehelgen og tænde et lys for livet og de mistede.

Benedicte Lorenzen.

belo@minby.dk.

I årevis er nysgerrigheden blomstret frem, når Susanna Boudigaard har cyklet forbi det gamle nedlagte Østre Kapel på Vestre Kirkegård. Ikke mange hemmeligheder af sluppet ud af den gamle bygning, men så sidste sommer flyttede Sydhavn Teater ind, og det åbnede for muligheder, fortæller Susanna Boudigaard:

»Pludselig var porten åben, da jeg cyklede forbi, og så kan det nok være, at jeg måtte ind og kigge i det store rum. Her blev jeg mødt af et meget stemningsbetonet rum med masser af karakter. Min allerførste tanke var, at der var utrolig mange muligheder derinde, og jeg kunne sagtens se, at rummet var oplagt til teater. Der er noget meget scenografisk i det store rum. Jeg nåede dog aldrig ind og se en forestilling sidste sommer, men det gjorde jeg så denne sommer, hvor jeg så Maria Stuart,« siger hun.

 

Det betagende lysindfald

Under Susanna Boudigaards første møde med det gamle kapel, blev hun mødt af et rum, der trods mange års forfald alligevel virkede levende. Som en fastfrosset fortælling fra en svunden tid:

»Jeg er betaget af kapellets lysindfald, som er med til at give rummet en helt særlig karakter og stemning. Lyset kommer ned i rummet fra de høje vinduespartier, som er placeret i Kapellets nord- og sydvendte gavle. Lyskilderne ligger over øjenhøjde. Jeg tænker, at man har lavet det sådan, fordi det er et kapel og et lighus. I pynterummet kommer der lys fra et lille vindue, som sidder højt oppe. Vinduet er placeret i en dyb niche, som gør, at lyset bliver trukket ned over de stor flader og spreder sig ud i det lille rum. Det er både raffineret og godt tænkt,« forklarer Susanna Boudigaard.

 

Allehelgen i Østre Kapel

Netop det særlige lysindfald og bygningens sakrale karakter gav Susanna Boudigaard en god ide. Hun forestillede sig Østre Kapel som det perfekte sted at fejre allehelgen. Dagen, hvor man mindes dem, man har mistet. Hun tog kontakt til Sydhavn Teater, der holder til i Østre Kapel, og de var med på idéen:

»Der er flere ting i min ide. Først og fremmest er der det symbolske i allehelgen, som betyder, at man sender en tanke til dem, man har mistet. Denne dag er der mange, der sætter lys på kirkegården, men nu er tanken så, at man skal tænde lys inde i kapellet i stedet. Jeg er nu i gang med at skaffe en masse lys, man kan tænde derinde, så vi kan skabe et smukt lysende kapel i novembermørket,« fortæller Susanna Boudigaard og uddyber:

»Så har jeg også tænkt på, at man godt kan overføre ritualet til os selv. Vi mennesker har det med at bære rundt på oplevelser, som kan tynge os. Jeg tror vi kan blive meget bedre til at favne det som skygger i vores liv. Det er altså ikke kun for de afdøde, vi skal også tænde lys for os selv og forsone os med det som kan være svært.«

Allehelgen fejres altid første søndag i november, og derfor inviterer Sydhavn Teater og Susanna Boudigaard indenfor i Østre Kapel på søndag 5. november mellem kl. 15.30 og 18.00. Det er gratis, og man dukker bare op, når det passer.

Kommentarer

1