Dværgfalken over land og Riget

‘Intet uforsøgt’ er mottoet for Eskadrille 722. Den sender helikopteren ‘Merlin’ afsted på redningsaktioner,  bl.a. til Rigshospitalet. Ny b …


‘Intet uforsøgt’ er mottoet for Eskadrille 722. Den sender helikopteren ‘Merlin’ afsted på redningsaktioner,  bl.a. til Rigshospitalet. Ny bog fortæller om hverdagen ombord.

 

Af Finn Edvard.

finn.edvard@gmail.com.

Foto fra bogen.

Merlin er en mystisk troldmand i sagnet om Kong Arthur, der samlede sine berømte riddere om det runde bord i Tingtagel Castle.

Merlin betyder også dværgfalk – og er tillige kælenavnet for den danske redningshelikopter EH101, der benyttes til alle mulige, men livsvigtige redningsaktioner for Eskadrille 722 – Flyvevåbnets Redningshelikoptereskadrille (SAR – Search and Rescue).

Nogen dværg er helikopteren dog ikke. Den er over 20 meter lang og over fem meter høj – og den suser gennem luften med over 300 km/t.

Mandskabet består af to piloter, to teknikere, en systemoperatør – og en læge.

Flyeskadrillen har base på Flyvestation Karup i Midtjylland, og nu har to tidligere F16-piloter skrevet og fotograferet deres tredje bog.

Det er Thomas Kristensen (tekst) og Henning »Foto« Kristensen.

 

Piloter og læger

To tidligere udgivelser handlede om F16-jagerflyene og Hercules transportmaskinerne, og nu er der altså også kommet en om helikopteren EH 101 »Merlin«.

Bogen fortælles af de mange mennesker, der gør tjeneste på ‘Merlin’ – piloter og læger m.m.

Og det er spændende og også dramatiske ting, der foregår ombord.

Takket være redningshelikopteren og dens personale ender mange af aktionerne lykkeligt – andre med tragisk udgang.

Man sidder tilbage med en vis beundring for de mennesker, der gang på gang sætter livet på spil for at redde andre mennesker.

Og det under forhold, som de fleste af os andre nok ville betakke os for at arbejde under.

Der er blandt andet historien om de to kvindelige OL-kandidater, der kastes overbord i Øresund.

Da redningshelikopteren når frem, er den ene druknet – og den anden i stærkt svækket og nedkølet tilstand, krampagtigt holdende fast i sin druknede kammerat. De to forulykkede bringes med helikopterfart til Rigshospitalet, hvor det lykkes at genoplive den druknede.

 

Stærk læsning

Det er stærk læsning, da de to OL-kandidater seks måneder senere kommer på besøg for at sige tak for livet til besætningen.

Der er mange andre forbløffende og dramatiske fortællinger , bl. a. om en beruset russisk kaptajn, der ville sejle sit skib på grund i Havnsø, redning af narkosmuglere og fiskere, soldater i Afghanistan, Præstø-tragedien og mange, mange flere.

Selvfølgelig med et væld af farvebilleder af ‘Merlin’ i aktion.

MERLIN – oplevelser på danske vinger

Henning Kristensen og Th. Kristensen, 280 s/350 kr.

Politikens Forlag

 

 

 

Kommentarer

1