Del din viden om byen

Københavns Museum og Stadsarkivet beder borgerne om hjælp til at registrere tusindvis af historiske fotografier.   Af Flemming Saugmann …


Københavns Museum og Stadsarkivet beder borgerne om hjælp til at registrere tusindvis af historiske fotografier.

 

Af Flemming Saugmann.

red@lokalavisen-va.dk.

Det er københavnerne, der kender byen bedst. Du kender din gade og dit kvarter, men kan du genkende dine yndlingssteder på gamle historiske fotos?

Det håber Københavns Museum og Københavns Stadsarkiv, der inviterer alle til at være med til at registrere de store fotografiske samlinger, som kan ses på hjemmesiden kbhbilleder.dk

Samlingerne rummer nemlig tusindvis af billeder, der er mangelfuldt registreret, og som kan få nyt liv, hvis københavnere, historienørder, fotografientusiaster, sporvognseksperter, modenørder og alle andre går sammen om den store opgave. Hver især ved vi ikke det hele, men sammen ved vi rigtig meget om Københavns historie.

»Det er helt fundamentalt spændende og meningsfyldt at lade københavnerne tage aktiv del i berigelsen af deres egen kulturarv. Og vi ved af erfaring, hvor dygtige og vidende vores mange brugere er,« siger afdelingsleder i Københavns Stadsarkiv Mads Neuhard.

Vil du være deltager i dette spændende historiske detektivarbejde, er det meget nemt. Du går bare ind på hjemmesiden og bidrager ved at gøre tre ting:

– Du kan placere fotografierne på et kort, så det bliver registreret, hvor i byen billedet er taget.

– Du kan beskrive billedernes motiv med emneord.

– Eller du kan skrive til museet og arkivet, hvis du har yderligere oplysninger om billedets datering eller fotograf.

Crowdsourcing

Afdelingsleder Mads Neuhard fortæller om tankerne bag projektet: »Når mange mennesker går sammen om at beskrive eller registrere et materiale, kaldes det crowdsourcing. Tanken er at omsætte ’the wisdom of the crowd’ til egentlige vidensressourcer, der enten kan bruges til forskning som fx på zooniverse.org eller til at gøre os alle klogere som fx på Wikipedia.

Ved at crowdsource samlingen af historiske fotografier bliver crowdens decentrale viden omsat til en fælles tilgængelig ressource, og fotografierne bliver mere anvendelig til formidling, forskning, oplevelse og inspiration.

Kommentarer

1