Vesterbro fejrer 500-året for reformationen

31. oktober er det 500 år siden, at en ung rebelsk munk satte 95 teser op på en kirkedør. Martin Luther er navnet, og reformationen markeres …


31. oktober er det 500 år siden, at en ung rebelsk munk satte 95 teser op på en kirkedør. Martin Luther er navnet, og reformationen markeres i kirkerne.

 

Af Christian M. Olsen.

cmo@minby.dk.

Pr-foto.

Martin Luther er manden, der med 95 teser sat op på en kirkedør i Wittenberg for 500 år siden, satte en protest i gang mod kirken, der mente sig berettiget til at straffe og tilgive på Guds vegne. Det sidste gerne mod klingende mønt.

Reformationen fejres i den kommende måned i Vesterbros kirker. Særligt med den vinkel, at reformationen har skabt forudsætningerne for den senere kvindefrigørelse, andelsbevægelse og ungdomsoprør.

Ingen Bach uden Luther

På søndag 1. oktober kl. 10.00 inviterer Sct. Matthæus Kirke til en gudstjeneste, hvor musikken fylder det meste. På programmet er Bachs ‘Jesu, meine Freude’ og Händels ‘Dixit Dominus’.

Når Bach er på programmet i Luther-året, er det forid der ikke ville være nogen Bach uden Luther. Selv om de to ikke mødte hinanden – der var 200 år imellem dem – så fuldender Bach i sin kirkelige musik Luthers teologiske tanker. Luther var nemlig, ligesom Bach, musiker og komponerede selv melodierne til sine ca 50 salmer, mens Bach gennemkomponerede Luthers salmer og indarbejde dem i sine store koraler.

Og det er en af dem, du kan opleve på søndag i Sct. Matthæus Kirke. Det er med Sct. Matthæus Kantori og St. Matthew in the Fields barokensemble under ledelse af organist, Philip Schmidt Madsen og liturg Louise Sihm Knudsen.

Forskellige vinkler

Eliaskirken stiller skarpt på forskellige sider af reformationen. Reformationen set fra en kvindes perspektiv og fra et historisk, et politisk og et kritisk perspektiv. Det er onsdage i Eliaskirken fra kl. 15,

Onsdag 4. oktober kan du opleve Karen Rommerdahl fortælle om Katharina von Bora –Luthers stærke hustru. Hun er reformationens store kvindeskikkelse og kvinderettighedsforkæmper, der alt for længe har stået i skyggen af hendes mand.

Læs mere om tid og sted eller hent det fulde program på eliaskirken.dk eller Facebook / Eliaskirken.

Du kan læse mere om begivenhederne i forbindelse med reformationsfesten på www.vesterbrosogn.dk

Kommentarer

1